fbpx
goed doel, inktvisjes

Een mooi initiatief: Inktvisjes haken of breien voor couveusekindjes.

Enkele dagen geleden botste ik op dit mooi initiatief.

Update:
www.wolwereld.be steunt dit project! 
– er zijn ondertussen al 8 Belgische ziekenhuizen die aan het project deelnemen: 
het AZ Monica in Deurne
het Erasmus ziekenhuis in Borgerhout
het AZ Sint Dimpna in Geel
het AZ Sint Jan in Brugge
het Heilig Hart ziekenhuis in Leuven
het OLV van Lourdes ziekenhuis in Waregem
het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk
het Sint Jozef ziekenhuis in Malle 

– er is ook een groep op Ravelry

In januari 2013 haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een veel te vroeg geboren kindje. Dit inktvisje werd bij het kindje in de couveuse gelegd.


Hieruit bleek dat het kindje daar een stuk rustiger van werd en niet meer zo vaak aan de slangen en sonde trok, maar aan de tentakels van de inktvis.
Ook andere te vroeg geboren kindjes kregen een inktvisje en de ademhaling en hartslag van de kindjes werd regelmatiger en het zuurstofgehalte in hun bloed hoger.
Het project waaide vanuit Denemarken over naar Zweden en dan naar Nederland. Nu zijn er ook een aantal Belgische ziekenhuizen in het project gestapt. Het AZ Monica in Deurne (Antwerpen) en het Erasmusziekenhuis in Borgerhout (Antwerpen). Er zullen wellicht nog andere Belgische ziekenhuizen volgen. Nu er Belgische ziekenhuizen in het project gestapt zijn worden er ook Belgische vrijwilligers gezocht om mee inktvisjes te halen of te breien. Je moet wel eerst de veiligheidsvoorschriften goed doorlezen, want natuurlijk moeten die knuffels veilig zijn voor de baby’s. Niet alle soorten katoen komen in aanmerking: het moet 100% katoen van goede kwaliteit zijn. Deze zijn al zeker uitgesloten: katoen van Aldi en Zeeman. Katoen van slechte kwaliteit gaat pluizen bij het wassen en dat kan natuurlijk niet in een couveuse.
Wie graag wil meewerken kan lid worden van een facebookpagina. Als je daar geen zin in hebt kan je via de blog ook mailen naar de Nederlandse initiatiefneemster en dan mailt zij jou alle instructies en natuurlijk het gratis patroon voor de inktvis. 
Ik ben alvast zelf gestart aan een eerste inktvis. Eerst een proeflapje gemaakt, gewassen op 60 graden en het blijft mooi en gaat niet pluizen.

Een berichtje in GVA over dit initiatief
January 2013 a danish lady gave a crochet squid (octopus) to a premature baby. The squid was placed with the baby in the incubator. The presence of the squid seemed to calm the premature infant. The heart rate stabilized and the oxygen blood levels improved.The project is fully supported by volunteers who crochet the squids. Ambassadors of each hospital wash and inspect the squids before bringing the to the hospital. After Denmark the project crossed the border to Swedish hospitals and later also to the Netherlands and Belgium.
In the Netherlands and Belgium there are now more than 7000 volunteers crocheting squids for more than 20 hospitals. New volunteers and new hospitals join the project every day. Off course there are strict security procedures to be followed and only approved 100% cotton that does not shed can be used. Our yarn webstore wolwereld.be and wolwereld.nl support this project with free approved washable stuffing for the squids that’s sent with every purchase of cotton for this project.




www.wolwereld.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom

Volg onze Facebook pagina om geen enkele update te missen!